A cukorbetegség tünetei

Fogyás xerostomia. Budapesti Szépészeti és Egészségmegőrző Központ

Szerző: Ripost Sokan azt hiszik, csak a cukorbetegeknek lehet magas a vércukorszintjük — pedig bárkinél előfordulhat, aki nem figyel oda az étrendjére. Ráadásul brutális elváltozásokat okoz az idegrendszerben, a vérkeringésben és a belső szervekben.

fogyás xerostomia

Ha túl sok a cukor, a szervezeted vészjelzéseket küld; mutatjuk, mik az intő jelek. Állandó éhség A magas vércukorszint megakadályozza, hogy a cukor felszívódjon a szervezetedben, ami így nem jut elég energiához, és éhségérzettel jelzi, hogy táplálékra lenne szüksége.

Ha sokat eszel, mégis mindig éhes vagy, érdemes átgondolnod, nem viszel-e be túl sok cukrot a szervezetedbe.

fogyás xerostomia

Fáradtság, tartós kimerültség Ha túl magas a vércukorszint, a szervezeted képtelen rendesen feldolgozni a cukrot. Emiatt nem hatékony a szervezet energiafelhasználása, és a sejtek nem jutnak elég táplálékhoz. Ezért fogyás xerostomia fáradtnak, kimerültnek érzed magad, minden különösebb ok nélkül.

fogyás xerostomia

Gyakori vizelés A vesék nem tudják feldolgozni a bevitt folyadékot, így a test folyamatosan próbálja kiegyenlíteni a vércukorszintet a vérben és a sejtekben. Ehhez kivonja a sejtekből a folyadékot, ami gyakori vizelési ingerrel jár. Szájszárazság, állandó szomjúság Mindkettő arra utal, hogy túl nagy a folyadékveszteség.

Természetesen innod kell ilyenkor, de mindenképpen vizet, vagy fogyás xerostomia és limonádét cukor nélkül.

Mi okozza a szájszárazságot?

Fogyás Ha magas a vércukorszinted, rövid időn belül sok súlyt veszíthetsz, még akkor is, ha gyakran és nagy mennyiségben eszel. A szervezet folyadékcsökkenése is lehet a súlyvesztés oka, de emellett megváltozik a cukorlebontás módja, és a tested elkezd zsírt égetni. Visszatérő fertőzések A húgyúti fertőzések megjelenése is intő jel; férfiaknál és nőknél egyaránt.

fogyás xerostomia

A magas vércukorszint nagyon kedvez a baktériumoknak, és jó táptalaja a gyulladásnak. Száraz bőr Egyik legbiztosabb jele a magas vércukorszintnek, hogy kiszárad a bőröd, és bárhogy hidratálod, nem javul az állapot.

fogyás xerostomia

Logikus, hiszen a sok vizeléstől folyadékot vesztesz. A leggyakoribb a lábszár szárazsága.

Szájszárazság: nehezebb legyűrni, mint gondolnád

Koncentrációs nehézségek Ha magas a vércukorszinted, nem jut elég táplálék az agysejtjeidnek sem. Emiatt lelassulhat a gondolkodásod, nem tudsz koncentrálni, nehezebben döntesz. Homályos látás A kiszáradás befolyásolja a szem sejtjeit is; nehezebben tud fókuszálni.

fogyás xerostomia

Lassan gyógyuló sebek és vágások A magas vércukorszint miatt sérül az érrendszer is. Így lassabb a keringés, kiváltképp a végtagokban, ami miatt a gyógyuló szövetek nem kapnak elég energiát.

Impotencia A merevedési nehézségek hátterében is állhat magas vércukorszint.

Az erekcióhoz egészséges idegrendszerre, jó vérkeringésre és kiegyensúlyozott hormonháztartásra. Mivel a magas vércukorszint mindezt befolyásolja, lehet a merevedési zavar hátterében is a magas vércukorszint.

Fokozott étvágy, szájszárazság, levertség? Van visszaút!

Ingerültség Kutatások bizonyították, hogy a magas vércukorszint feszültté, ingerültté tesz, és hajlamosít a depresszióra.

Az agy számára fontos a cukor egyensúlya, és az ingadozás rossz hatással van a működésére. Ennek eredményeképpen a hangulatod is romolhat. Ha fennállnak a fenti tünetek, érdemes konzultálnod háziorvosoddal, vércukorszint-ellenőrzést csinálnod, illetve jobb, ha elhagyod a cukrot az étrendedből - a fogyás xerostomia tünetek hiányában is.

  1. Calvin klein body slim fit
  2. Trim súlycsökkentés kiegészítő mellékhatások
  3. Ezek a cukorbetegség tünetei, figyelmeztető jelei
  4. Fogyás hirtelen és nagymértékben