Leendő ausztriai munka, előtte német nyelvtanfolyam

Sok gondolkodás után mondtam igent végül az ausztriai munkára. Még soha nem voltam távol a családtól, igaz 21 évesen olyan sokat nem is lehettem volna.

Viszont egy ausztriai kecsegtető állást már én sem hagyhatok ki. Te szívesen mennél ki dolgozni Ausztriába?

A lehetőségem

Az egyik haverom már évek óta kint dolgozik külföldön. Mindig csak a téli szezonokra keres munkát, mert a nyarat szereti itthon tölteni. Akkor a Balatonnál keres általában valami munkát, mert akkor arra nagy az élet, a nyüzsgés. Persze igaza is van, csajok, buli, egy kis munka belefér. Azonban a Balaton télen szinte halott, így abban az időszakban valami mást kell keresni. Persze ezt sem lehet a végletekig csinálni. Na de a lényeg, hogy az ő ötlete volt, hogy miért nem próbálom ki én is? A legnagyobb gond, az volt, hogy én egy szót sem beszéltem németül, nem is tanultam, így nem is nagyon gondolkodtam azon soha, hogy kimenjek dolgozni.

A nyelvtanfolyam

Persze Ádámnak mindenre van megoldása, többek között erre is volt. A nagy ötlete az volt, hogy a téli szezonig még van bőven idő, így iratkozzam be egy német nyelvtanfolyamra, és pár hóna alatt már fogok annyira beszélni, hogy elég legyen. Hét annyira nem vonzott a dolog, és a tanulás sem. Örülök, hogy kijöttem az iskola padból, nemhogy még újra beüljek. Eszem ágában sem volt.

A motiváció

Aztán egyik délután megkérdezte Ádám, hogy nincs e kedvem elmenni vele sofőrnek, mert autót szeretne vásárolni. Na ez teljesen új volt nekem, még mondtam is neki, hogy nem is említette hogy szeretne venni. Aztán közölte, hogy nem is volt neki tervben, de egy olyan autót mutattak neki, aminek nem tud ellenállni. Mivel pénze van rá, így megteheti. Mivel amúgy is ráértem, igent mondtam, végül is miért ne. A bátya kocsijával mentünk el, olyan 80 kilométerre tőlünk. Hát amikor megláttam az autót, még nekem is leesett az állam, pedig nehéz lenyűgözni.

Hozzáteszem, hogy az autó majdnem 1,5 millió forintba került, így nem kevés pénzbe.

Persze miután kipróbálta, teljesen beleszeretett, és egyértelmű volt, hogy megvásárolja Hát megmondom őszintén, igen csak irigy voltam rá. Irigyeltem azt, hogy van ennyi pénze, és azt is, hogy ilyen autót vesz. Még meg is kérdeztem tőle, hogy miből telik neki ennyire, hogy lett ilyen vastag? Persze hogyan is, mint az ausztriai munka. A tavaly téli fizetése megvolt, hiszen nyáron dolgozott, így az meg is maradt neki.

Azt hiszem, ekkor döntöttem el, hogy én is akarok egy csúcs autót vásárolni magamnak. Persze nem csak azért, hogy villogjak, hanem azért haszna is van. Ádám is azért vette meg, hogy így egyszerűbb lesz neki a közlekedés is külföldre. Hiszen most már nem kell majd vonatoznia, hanem beül a kocsiba, bepakolja a táskáját, és kényelmesen utazik. Még ha messze is kell menni, azért ki lehet bírni.

Ez volt az a kezdő lökés a számomra, hogy eldöntsem, hogy igen is beiratkozom egy német nyelvtanfolyamra, még úgy, hogy a téli szezonra én is találjak magamnak munkát. Ha többet nem is, de ha egy kocsira valót már össze tudnék szedni, akkor mér annyival is előrébb lennék én is. Aztán persze sok másra is lehet gyűjteni, de a motiváció már megvan.