Égessen zsírt testedzéssel!

Éget zsírcukrot. Szuperingert jelent az agynak a zsír-cukor kombó

Tartalom

  éget zsírcukrot

  Szuperingert jelent az agynak a zsír-cukor kombó Origo Ezért aztán ezek a legveszélyesebbek az elhízás szempontjából. Az agy jutalmazó központja a csak zsírt vagy csak cukrot tartalmazóknál nagyobbra értékeli a zsírban és szénhidrátban egyaránt gazdag, jobbára erősen feldolgozott élelmiszereket.

  éget zsírcukrot

  Ezt felnőtt agyi aktivitásának nyomon követésével állapította meg a Yale Egyetem kutatói által koordinált nemzetközi éget zsírcukrot, s a kutatók eredményeiket a Cell Metabolism című folyóiratban tették közzé. Az eredmény igazolja azt az elképzelést, miszerint a zsíros-szénhidrátos ételek szuperingert jelentenek agyunk tápanyagbevitelt szabályozó ősi áramkörei számára, ezért szinte átveszik az irányítást az akaratunk fölött.

  éget zsírcukrot

  A tanulmány rámutat arra, hogy amikor a kétféle tápanyag kombináltan van jelen, az agy módszeresen túlbecsüli az étel energiaértékét. Az eredmények segíthetnek megmagyarázni az örökletes elhízási hajlam hátterében álló, az agy és a test többi része közti koordináción alapuló mechanizmusokat, valamint azt, miért eszünk akkor is, ha nem vagyunk éhesek, miért nem bírjuk tartani a súlyunkat, és aztán miért annyira nehéz megszabadulnunk a felesleges kilóktól.

  A vizsgálati alanyoknak ismerős rágcsálnivalókat — túlnyomóan zsírt, túlnyomóan cukrot, illetve a kettő kombinációját tartalmazókat — mutattak fényképen, s közben képalkotás segítségével követték agyuk aktivitását.

  éget zsírcukrot

  A kísérleti elrendezés szerint az alanyoknak véges mennyiségű pénzből kellett licitálniuk a éget zsírcukrot közül számukra legvonzóbb ételre. Őseink még másképp gondolkodtak A kutatók emlékeztetnek rá: vadászó-gyűjtögető őseink étrendje zömmel növényi részekből és állati húsból állt. A természetben a zsírt és szénhidrátot egyaránt nagy mennyiségben tartalmazó táplálékforrások nagyon ritkák, és ha előfordulnak is, jellemzően rosttartalmuk is magas, ami lassítja a lebontásukat — teszi hozzá Small.

  éget zsírcukrot

  De az olyan feldolgozott ételek, mint egy fánk, ami egymagában akár 11 gramm zsírt és 17 gramm szénhidrátot is tartalmazhat, csak legfeljebb éve léteznek. Ennyi idő alatt nyilvánvalóan nem tudunk új agyat kifejleszteni, amely adekvát módon reagál az efféle kihívásokra.

  • Fogyás segít zsírégetést
  • Egyenetlen zsír veszteség

  A tudomány úgy tartja, hogy a szénhidrátok magas tápértékéről szerzett múltbéli tapasztalataink nyomán a szénhidrátot tartalmazó ételek egy még ismeretlen metabolikus jelútvonalon keresztül dopamint szabadítanak fel az agyunkban. Ez az a fajta jelzés, amely segít szabályoznunk, mit és mennyit együnk.

  éget zsírcukrot

  A kutatók feltételezése szerint a zsír és a szénhidrát indította jelútvonalak egyidejű aktivációja olyan hatást vált ki, amelyre az evolúció nem készítette fel szervezetünket.