Az én házam, az én váram

Nemrég sikerült elköltözni egy családi házba. Már régi vágyam volt, hogy kertes övezetben éljek. Úgy gondolom ugyanis, hogy hosszú távon úgy érdemes berendezkedni, hogy az ember ne csak lakjon valahol, hanem az ott élés egy egyedi, a környezettel összhangban lévő életformát jelentsen.

A házzal még rengeteg munka lesz, mindent a saját ízlésünknek megfelelően szeretnénk átalakítani. Most egyelőre, csak a sürgős dolgokat csináljuk meg, amit már muszáj felújítani. Egy nagyobb átalakításra is szükség lesz majd, a gáz ugyanis nincs bevezetve a házba, csak a gázcsonk van az épület előtt. Azt kellene bekötni a konyhába, ahol most a tűzhely is gázpalackról működik. Ez elég régi módi megoldás, de már kezdjük megszokni egyébként. Nincs is vele sok plusz dolgunk, a gázcseretelepre sem kell menni, ha kifogyott a palack, mert találtam egy céget, akik ki is szállítják. Egy weboldalról lehet rendelni, ahol a gázpalack ára  is rögtön látható. Még visszahívást is lehet kérni. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a szolgáltatásra, mert először nem tetszett, hogy gázpalackkal kell főzni, de így nem lesz vele probléma. Előre megbeszélt időpontban szállítják ki a palackot. Arra kell csak figyelnünk, hogy mindig olyan méretű gázpalackot rendeljünk, mint amekkora nekünk is van otthon. Pb gázpalackból két féle méret van: a 11,5 kilós és a 23 kilós. Nem mindegy, tehát, hogy melyiket kérjük.

Nézegettem az oldalukat, és rengeteg féle palack létezik egyébként. Nem is gondoltam, hogy a propán-bután gázon kívül még miket használnak. A hélium palack például, még házi felhasználásra is jól jöhet, amikor rendezünk egy kert partit, és lufikkal szeretnénk díszíteni a kertet, hélium gázzal tölthetjük meg a lufikat, amik ettől el akarnak majd szállni, úgyhogy kössük is ki őket valamihez, ha hosszabb ideig szeretnénk őket csodálni. Körbe, a kerítés tetejéhez kötött ballonok nagyon jól mutatnak, méghozzá mindenki csodálkozni fog a kreativitásunkon. Ha a végén felengedjük őket, extra látványt fog nyújtani, ahogy az ég felé szállnak, és végül eltűnnek a szemünk elől. Ezt a tágabb szomszédság is megcsodálhatja. A házhoz, szerencsére elég nagy udvar tartozik, szép zöld gyeppel, fákkal, így sokszor szeretném vendégül látni ott a barátaimat. A kertben grillezni nagyon jó mulatság, de csak jó időben lehet megtenni. A konyhában is szoktam ügyeskedni, gyakran főzök valami finomat. Legalábbis mindig úgy tervezem, hogy finom lesz. A gázpalackos főzésbe is belejöttem már, csak arra az egy dologra kell odafigyelni, hogy ne okozzon nagy meglepetést, amikor kifogy a gáz. Rendszeresen meg szoktam emelni, hogy mennyi van még benne körülbelül, és ha úgy érzem, hogy már fogyóban van, akkor kérek gyorsan egy cserét a gázpalackfutár oldaláról.

Annyi plusz előnye is van a gázpalack használatának, hogy nagyjából előre tudok tervezni a költségekkel, és nem kell gázszámlát fizetni. A gázpalack ára nem változik gyakran, és a honlapon meg is tudom nézni akármikor. Nagyjából rendszeresen főzünk, általában hétvégenként, hétköznap csak egy-egy este szoktunk valamit gyorsan összeütni. Így már kialakult egy rendszer, hogy milyen sűrűn kell kicserélni a gázpalackot. Általában havonta egyszer elég, így már mindig tudom, mennyire előre kell megrendelni.

Jó döntés volt kertes házba költözni. Itt a szomszédoknak is egyből bemutatkoztunk, már most sokkal több embert ismerünk a környékről, mint amikor panelban laktunk. Az itt lakók sokkal közvetlenebbek, de még a futár, aki kihozza a gázpalackot is nagyon barátságos. Mesélt arról, mennyiféle helyre szállítanak különböző palackokat. Az ősszel sokan főznek például pálinkát. Néhány kisebb üzemben is gázpalackokat használnak erre a célra, így ilyenkor megszaporodik a rendelések száma. A háztartásokban is sokszor van szükség gázpalackra. Sokan a nagyobb felfordulással járó munkákat, külön helyiségben, egy gázpalackos tűzhellyel oldják meg. A lekvár főzésnél is jól jön például, ha van külön hely, amit nem bánunk, ha nagyon ragacsos lesz. Nagymamám is a nyári konyhában szokta főzni a lekvárt, gázpalackos tűzhelyen. Neki is mondtam, hogy ne cipelje a palackot a gázcseretelepre, hanem megrendelem neki is, és házhoz szállítják.

Az új házban, a konyhát is fel szeretnénk majd újítani. Ki is néztem a boltban egy nagyon szép gránit járólapot. Erre, azonban még egy kicsit gyűjteni kell. Ki is találtam, hogy a télen kimegyek Ausztriába dolgozni, mert több ismerősöm is rendszeresen jár a sí szezonban, és elég szép megtakarított összegekkel szoktak hazatérni. A vendéglátásban rengeteg lehetőség van ilyenkor, erről már a múltkori bejegyzésben is írtam. Remélem, találok egy jó helyet, ahol félre tudok rakni annyit, ami bőven elég lesz a konyha renoválására. Azt a gyönyörű járólapot mindenképpen be akarom építeni.

Egyúttal a gáz bevezetését is meg kell oldani, ne kelljen még egyszer szétverni a házat. Bár most jól elvagyunk a gázpalackkal is. Mindig megrendeljük előre a cserét, hogy ne legyen gond főzés közben. Ha már kevesebb van benne, akkor gyorsan ki tud fogyni. Főleg, ha egyszerre mind a négy láng ég, és még a sütőben is készül valami. Hétvégente szoktunk ilyen nagyobb lakomákat csapni. Akkor több órát is a konyhában tevékenykedünk, mire minden elkészül. Nem csoda, hogy ilyenkor hamarabb kifogy a palack. Már az is eszembe jutott, hogy kéne még egy tűzhely, de az mégis csak túlzás lenne, akkor akár már kifőzdét is nyithatnánk.

Vállalkozás indításán egyébként már régóta gondolkozom, de még nem tudom pontosan, hogy milyen területen kellene elindulni. A gázpalackfutártól is sok érdekes ötletet halottam. Ők többféle vállalkozásnak is szállítanak gázpalackokat. Az egyik cég, épületek bontásával foglalkozik, ehhez a Pb gázzal együtt, oxigént is használnak, így két palackkal állítják elő a szükséges keveréket. A nitrogén palackot, pedig borászatok is szokták rendelni.

Az argon palackot, pedig a hegesztéssel foglalkozó vállalkozások szokták kérni. Használják, azonban az élelmiszeriparban is. A corgon gázpalacknak van a legviccesebb neve. Nekem erről a corgi kutyák jutnak eszembe, amihez hasonló az angol királynőnek is van. A kutyákhoz, azonban ennek semmi köze, a szóösszetétel a szén-dioxid képletéből és az argon szóból ered. Ennek a két gáznak a keveréke van a palackban. Ezt is hegesztéshez használják, védőgázként.

Sok területet lefednek, tehát ennél a futár cégnél. Gondolom, hogy örülnek a vállalkozók, hogy nem kell a palackokkal külön furikázni, hanem egyszerűen megoldható a dolog. Ők meg is tehetik, és oda is kell erre figyelniük, hogy több palackot tartsanak készleten egyszerre, mint amennyit aktuálisan használnak, mert az üzemben nem állhat le a munka.