Az anyag fontossága

Éppen építkezésben vagyunk. Szerencsére sikerült megspórolnunk egy kisebb vagyont, így belevághattunk, hogy megalkossuk álmaink otthonát. Persze ez sem olyan egyszerű, mint az elsőre hiszi az ember. Rengeteg olyan apróság merül fel ilyenkor, amire első körben nem számít az ember, vagy amikor mégis, akkor úgy képzeli, hogy nem lesz nehéz elintézni. Nos, az építkezés kész rémálom tud lenni néha. Minden és mindenki csúszik, a költségek folyamatosan nőnek. Olyan dilemmákkal szembesülünk sokszor, amire a kezdetek kezdetén még egyáltalán nem számítottunk. Legutóbb például a burkolat anyaga volt kérdéses. Nyilván jó minőségűt szerettünk volna, de a szakember gránitot ajánlott, aminek a költségei is magasak, így ismét nem tervezett plusz kiadás lett volna. Ugyanakkor az is igaz, hogy jobban megéri kapásból a jobb minőségűt megvenni, mert ha a silány tönkre megy, akkor előbb vagy utóbb úgy is sor kerül a modernizálásra, cserére, viszont akkor a rossz minőségű anyag megfizetése miatt még több költséggel számolhatunk. Így aztán a kérdés leginkább az volt, hogy az adott helységbe, kell-e a jobb minőség.

Persze az anyag kvalitásának a fontosságát már az élet más területén is megtanultam. Szenvedélyes motoros vagyok ugyanis, és a hobbimnál több helyen is komoly szerepe van, hogy miből készül valami. Kezdetnek például ott vannak az abroncsok. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen típusú gumit használok, sem a sebesség, sem a biztonság szempontjából.

Még ennél is fontosabb talán a bukósisak. Itt már komoly előírásoknak és teszteknek is meg kell felelni a gyártóknak, hiszen a produktum anyagán egy ember élete is múlhat. Pontosan ezért, már a legelején megtanultam, hogy nem az olcsó bukósisak a megfelelő választás. Inkább rá kell szánni a pénzt arra is, de cserébe egy olyan terméket kapunk, ami kritikus helyzetekben megállja a helyét és megvéd minket. Nem utolsó a kényelme sem. Van, amikor órákon keresztül közlekedem a kétkerekűmmel. Ilyenkor egyáltalán nem mindegy, hogy nyom-e valahol a bukó vagy sem, hiszen a folyamatos kényelmetlenség még akár a vezetéstől is elvonhatja az ember figyelmét, és így nagyobb az esély a balesetre. Valamilyen szinten tehát, még ez is összefügg a biztonsággal.

motoros dzsekiDe így van ez a motoros dzseki esetében is. A biztonság az első itt is, természetesen. Ugyanakkor az egészég megőrzéséhez itt nem csak az kell, hogy egy esetleges esésénél minél nagyobb védelemmel rendelkezzünk, és lehetőleg ne törjük össze magunkat, hanem az is fontos, hogy ne kapjunk huzatot, ne fázzunk meg a minket érő folyamatos szembeszélben. Ez elsőre nem tűnhet nagyon fontosnak, de akinek már fájtak az ízületei a huzat miatt, az tudja, hogy nem érdemes ezt figyelmen kívül hagyni. Ráadásul amellett, hogy nem engedi át a hideglevegőt, valamilyen szintű szellőzéssel is rendelkeznie kell a ruhának, hiszen máskülönben nagyon hamar megfő benne az ember. Ezt a kombinációt összehozni igen csak kényes dolog, így természetes, hogy meg van az ára ezeknek a ruhadaraboknak. Persze itt is lehet mazsolázgatni, hogy a lehető legjobb ajánlatot kapjuk meg. A sixgears-nél például kifejezetten kedvező áron juthatunk hozzá a legjobb minőségű termékekhez, amelyek ráadásul még kényelmesek és stílusosak is. Így aztán nem csak egy esésénél leszünk védve, de a motorról leszállva sem kell attól tartanunk, hogy különösebben terhes lenne a dzseki további viselése.

Természetesen most fel lehetne sorolni az összes kiegészítőt, ami rajtunk van motorozás közben, hiszen mindegyiknél fontos az anyag minősége, de azt hiszem így is érthető, hogy miért is vagyok annyira tisztában azzal, hogy néha nem az ár, hanem az anyag, ami a legfőbb szempont. Természetesen végül úgy döntöttünk, hogy hajlandóak vagyunk megfizetni a gránit borítást, remélve, hogy időtálló lesz így az elkészült felület, és a feladatát is probléma nélkül betölti majd. Minden esetre, ez a történet jól megmutatta, hogy az élet minden területéből lehet valamit tanulni, ne mulasszuk hát el felismerni ezeket az apróságokat a saját életünkben sem.